Chráněné bydlení Zlín

Prostory jsou zcela bezbariérové.

Poslání služby

Posláním sociální služby Chráněné bydlení Zlín je poskytnout lidem s dlouhodobým duševním onemocněním podporu k upevnění a získání schopností a dovedností potřebných k získání a udržení si dlouhodobého bydlení v běžné společnosti. Tato podpora probíhá formou intenzivní, individuální, časově ohraničené spolupráce v bezpečném prostředí.

Kapacita

Počet lůžek: 8

Cíle

  • Podporovat u klientů zvyšování a udržení dovedností potřebných k samostatnému bydlení (např. obvyklé stravovací návyky, zvládnutí péče o domácnost, finanční hospodaření – splácení dluhů, tvorba měsíčního rozpočtu).
  • Připravit klienty služby na samostatné fungování v běžném životě (práce, vztahy, sociální kontakty, volný čas, vyřizování běžných věcí na úřadě).
  • Podporovat klienty při hledání následného samostatného bydlení, v němž je klient plnohodnotným členem domácnosti. Je tím, kdo rozhoduje nebo spolurozhoduje o tom, jak je domácnost vedena a nese za ní odpovědnost.

Zásady

  • Individuální a profesionální přístup
  • Bezpečí, přijetí a porozumění
  • Diskrétnost a důvěra
  • Partnerský přístup
  • Rozvoj samostatnosti klienta
  • Podpora sociálního začleňování klienta.
  • Respekt k zájmům klienta
  • Respektování jedinečnosti a důstojnosti klienta

Cílová skupina

Služba je určena dospělým osobám od 18 let věku s dlouhodobým duševním onemocněním zejména z okruhu psychotických a afektivních onemocnění se stabilizovaným zdravotním stavem, kteří v důsledku své nemoci mají sníženou soběstačnost a jejichž situace nevyžaduje stálou podporu a péči.

Žadatel při vstupu do služby má věk do 60 let (včetně), zvládá základní sebeobsluhu a je motivovaný ke změně.

Služba je určena primárně osobám žijícím nebo pracujím na území Zlínského kraje. Jestliže není naplněna kapacita služby a není evidován žádný zájemce o službu ze Zlínského kraje, může tuto službu využít i zájemce z jiné části České republiky.

Služba není určena:

  • osobám mladším 18 let
  • osobám s mentálním postižením
  • osobám s mentálním postižením v kombinaci s duševním onemocněním
  • osobám pouze závislým na návykových látkách
  • osobám očekávající trvalou intenzivní celodenní péči
  • osobám, které nesouhlasí s dodržováním pravidel
  • osobám, kteří chtějí pouze bydlet

Základní činnosti

Poskytnutí ubytování

Služba je poskytována jako bydlení v bytě ve třípodlažním objektu. Ve druhém a třetím podlaží se nachází 2 bytové jednotky, v každém podlaží jedna bytová jednotka. V 1. podlaží je umístěno zázemí pro zaměstnance. Všechny prostory objektu jsou bezbariérově upraveny. V objektu se nachází výtah propojující všechna podlaží. Každá bytová jednotka se skládá ze čtyř jednolůžkových pokojů, předsíně s úložnými prostory, obývacího pokoje s kuchyňským koutem, místnosti určené pro domácí práce, bezbariérového WC, koupelny s bezbariérovým sprchovým koutem a bezbariérovým WC. Pokoje pro klienty jsou vybaveny postelí, matrací, přikrývkou, polštářem, skříní na ošacení, stolkem k lůžku nebo konferenčním stolkem s možností uzamknutí zásuvek, křeslem, židlí, psacím stolem. Pokoje jsou uzamykatelné a klienti mají k dispozici klíč. Kuchyňský kout v bytech je vybaven lednicí, myčkou nádobí, rychlovarnou konvicí, mikrovlnnou troubou, varnou deskou a pečící troubou. Každý byt je vybaven televizí, počítačem s připojením k internetu, automatickou pračkou, sušičkou prádla a žehličkou.

Poskytnutí stravy

Poskytovatel zajišťuje na základě požadavku klienta pomoc s přípravou stravy. Pomoc s přípravou stravy zahrnuje pomoc při úpravě stravovacích návyků, pomoc při sestavování jídelníčku, plánování potřebných surovin a finanční rozpočet jídla, podpora při vaření a pečení, pomoc s nákupem, pomoc s nákupním seznamem. Na základě požadavku klienta realizuje pracovník podporu klientovi při zajištění stravy od externího dodavatele za podmínek, které naplňují ustanovení zákona o sociálních službách.

Pomoc při zajištění chodu domácnosti

Podpora při udržování domácnosti, nácvik ovládání pračky či sušičky, čištění filtrů v sušičce, pomoc při stěhování, podpora a pomoc při jarním a vánočním úklidu (včetně spol. prostor), podpora při získávání návyků souvisejících se zajištěním chodu domácnosti, vyvážení popelnic, reflexe zvládání činností/stavu domácnosti. Dále zajištění oprav a revizí, praktická pomoc s běžnou údržbou. Podpora při výměně žárovek v lampičkách, údržba elektroniky. Podpora při sestavování měsíčního rozpočtu a finanční plánování, výdej/uložení peněz, pomoc s využíváním finančních služeb, pomoc s vyřízení běžné osobní agendy, např. vyplňování složenek, poštovní služby, doprovody a praktická pomoc s nákupy.

Pomoc při osobní hygieně

Pomoc při osvojení základních návyků při péči o sebe. Pomoc při osvojování základů péče o vlasy a nehty, pomoc se zajištěním základní péče o vlasy a nehty.

Výchovné, vzdělávací a aktivizační činnosti

Zahrnují volnočasové a aktivizační aktivity (sport, výlety, rekondiční pobyty, společenské události). Hraní společenských her, výlety, procházky, venčení psů, sportovní aktivity či zájmové činnosti. Dále zahrnuje např. nácvik sebeobsluhy (např. lékování, adekvátní oblečení, péče o vzhled), nácvikové aktivity pro posilování paměti, dovednosti psaní, čtení a počítání, posilování komunikačních dovedností, asertivity, nácvik vstávání, dodržování harmonogramu, zodpovědnosti. Dále pomoc nebo nácvik pravidelného vstávání za účelem pracovní docházky, pomoc v jednání se zaměstnavatelem (např. při pracovní neschopnosti, dovolené), pomoc s úpravou denního režimu, nácvik cestování do zaměstnání, pomoc při výběru pracovního oděvu.

Zprostředkování kontaktu se společenským prostředím

Doprovod na aktivity v jiných organizacích, doprovod k soudu, na policii či na úřady. Zahrnuje pomoc ve využívání běžných veřejných služeb a jejich zprostředkování, při získávání návyků souvisejících se zařazením do běžného společenského prostředí. Zahrnuje pomoc v zajištění potřebné zdravotní péče (nejen psychiatrické) atd. Doprovod k lékaři, zajištění praktického lékaře či ambulantního psychiatra, objednání k lékařům. Dále zahrnuje podporu klienta při komunikaci a vyjednávání s rodinou, podporu rodiny (podání informací, komunikace s rodinou, zajištění odborné podpory rodině apod.). Zahrnuje poradenství a zajištění odborné péče během těhotenství a po porodu, zprostředkování pedagogické podpory nebo dobrovolníka za účelem zvládání péče o dítě, pomoc při jednání se školou, podpora klienta při řešení výchovných problémů, podpora při jednání s opatrovníky (rodinnými příslušníky, veřejnými).

Sociálně terapeutické činnosti

Zahrnují individuální plánování, protikrizový plán, mapovací dotazník, noční pohotovost, emocionální podpora, krizová intervence, motivační rozhovor, podpis smlouvy/ceníku/pravidel a povinností/předávacího protokolu/dohody o uložení finančních prostředků, intervenční pomoc při řešení mezilidských problémů, neformální rozhovory během dne, každodenní setkání, na nichž všichni uživatelé s pracovníky plánují den a poté společně den hodnotí, prostor pro veškeré náměty či připomínky.

Uplatňování práv

Zahrnuje zastupování nebo podporu klienta při jednání např. s úřady, sociálními službami, věřiteli, u soudu atd. Jedná se o situace obhajoby práv a zájmů klienta. Jedná se např. o pomoc při vyplňování dotazníků, žádostí, formulářů, zřízení bankovního účtu apod.

Doba poskytování činnosti

Službu poskytujeme nepřetržitě 24 hodin denně.

Kontakty

Máte zájem o poskytování sociální služby?